Ljubinka Toševa Karpowicz: Pohara u stanu paroha Save Kosanovića 13. i 22. rujna 1919. godine

Dana 12. rujna 1919. Rijeku je okupirao talijanski pjesnik, iredentist, monarhist dobrovoljac, nacionalist Gabriele D’Annunzio. Taj je pothvat bio planiran već dvanaest mjeseci, a u tome su veliku ulogu imali riječki iredentisti, kasnije fašisti. Njihova veza s talijanskom diplomacijom bila je neposredna, prema tome, u jednu ruku i legalna.
Iako je nacionalni sukob na relaciji Talijani – Hrvati Rijeke tinjao još od 1868. godine, odnosno od Hrvatsko-ugarske nagodbe. Nakon Prvog svjetskog rata taj se sukob razbuktao. Povod je bio instaliranje jednog ogranka Narodnog Vijeća Srba, Hrvata i Slovenaca u Rijeci 29. listopada 1918. – Narodnog vijeća SHS za Rijeku i Sušak, nakon odlaska posljednjeg guvernera iz Rijeke.
Talijanski iredentisti Rijeke su tajno utemeljili Talijansko Nacionalno vijeće (Consiglio Nazionale Italiano) u noći između 6. i 7. listopada protiv riječkog Narodnog vijeća SHS kao djela Narodnog vijeća SHS iz Zagreba (6. listopada 1918.), te su 30. listopada proglasom objavili da se žele ujediniti s Italijom.