Vjesnik DARI LXI/LXII

Goran Crnković

Uvodna riječ

Arhivističkoj, znanstvenoj i kulturnoj javnosti podastiremo novi Vjesnik Državnog arhiva u Rijeci, dvobroj LXI-LXII za 2020. godinu. Radi se o izdanju s nizom priloga koji su rezultat napora naše ustanove u predstavljanju značajnih tema iz hrvatske i riječke povijesti istovremeno europskog značenja, s utjecajem na puno širi prostor od domovinskog. Prošle godine je u Italiji obilježena stota obljetnica nasilnog ulaska u Rijeku Gabrielea D’Annunzija s njegovom paravojskom razvojačenih talijanskih vojnika, 12. rujna 1919. godine a što je rezultiralo aneksijom Rijeke Italiji 1924. godine. Taj je događaj obilježen brojnim proslavama, skupovima pa i podizanjem spomenika u središtu Trsta. Uglavnom se to svelo na slavljenje D’Annunzija kao pjesnika naprednjaka, neustrašivog junaka, zavodnika, slobodoumnika. Sve je to ponukalo našu ustanovu da u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom pripremimo zbornik radova Izbjeglice i štete za D’Annunzijeva režima i objavimo izvore u Vjesniku Državnog arhiva u Rijeci iz kojih će se iščitati nesnošljivost i postupci u vrijeme D’Annunzijeve vlasti prema netalijanskom stanovništvu.

Ovitak Vjesnika Državnog arhiva u Rijeci, svezak LXI/LXII

Vjesnik Državnog arhiva u Rijeci izlazi u kontinuitetu već 67 godina. Nastavljamo s nastojanjima koja su stvorila jednu od najdugovječnijih serijskih publikacija u našem zavičaju i pozivamo sve naše bivše i buduće suradnike da nam se jave sa svojim prilozima. Posao koji je pred nama na području arhivistike i povijesnih znanosti je velik, obiman i zahtjevan. Preostaje nam, kao i dosada, međusobno povezivanje, rad na projektima sa srodnim ustanovama i s pojedincima na temama koje nas povezuju. U tome će svi imati našu potporu i slobodan prostor na stranicama Vjesnika Državnog arhiva u Rijeci.

Prvi članak: Boris Zakošek i Sandro Poropat: Rijeka 1919. Fašizam prije fašizma. D’Annunzio i danuncijada u gradivu Državnog arhiva u Rijeci